Nieuws
Regenachtige start van het Supermoto seizoen in Mettet

Afgelopen zaterdag werd in Mettet de eerste wedstrijd verreden voor het 2017 BeNeCup kampioenschap. Onder zeer regenachtige en moeilijke omstandigheden begonnen 154 rijders (waaronder 30 Nederlandse rijders en rijdsters) in de vroege ochtend aan de tijdtrainingen op het uitdagende Zuid-Belgische circuit. Door de vele regenval de avond en in de ochtend was het voor alle rijders vooral zoeken naar grip op het gladde asfalt en de juiste lijnen op de verschillende off-road gedeelten.

Inter/Prestige

Met 16 rijders was de Inter/Prestige klasse goed vertegenwoordigd in Mettet. Met rijders uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië was het een internationaal veld dat in de regen aan de tijdtraining begon.  Om zo goed mogelijk te kunnen wennen aan de omstandigheden gebruikte de meeste rijders hun tijd optimaal en reden 10 ronden wat ’s ochtends het maximale was. Drie rijders lieten al snel zien dat zij tot de snelste behoorden en daarmee duidelijk maakte dat zij gingen uitmaken wie met de eerste winst er vandoor zou gaan. De Belgische rijder Kevin Vieillevoye zette de derde tijd op de klokken achter tweede man Romain Kaivers die voor het eerst op de TM uitkwam. Snelste rijder in de tijdtraining was Devon Vermeulen met een voorsprong van bijna een seconde.

Bij de start van de eerste race was het de Nederlandse rijder Devon Vermeulen die de holeshot pakte en als eerste de eerste ronde doorkwam. Vermeulen werd op de voet gevolgd door de Belgen Romain Kaivers en Sebastien Bouillon. De kampioen van 2016, Kevin Vieillevoye had een slechte start en moest vanaf een zesde plaats aan de wedstrijd beginnen. De snelle Belg wist zich echter in twee ronden naar voren te rijden en wist al snel de derde plaats over te nemen van Bouillon. De twee koplopers Vermeulen en Kaivers waren toen al uit het zicht verdwenen van de rest van het veld. Devon Vermeulen wist het tempo hoog te houden maar kon Kaivers niet op en afstand rijden. Kaivers had op sommige stukken van het circuit net iets meer grip en kon dan weer wat terug winnen op Vermeulen. Deze strijd ging door tot aan de finish van de eerste race. Aan de finish had Devon Vermeulen een voorsprong van 0.773 seconden op Kaivers en wist zo zijn eerste overwinning te pakken. Kevin Viellevoye zette op het eind van de race nog enkele snelle rondetijden neer maar hij moest genoegen nemen met een derde plaats op bijna 38 seconden van de winaar. Achter Vieillevoye eindigde Sebastien Bouillon als vierde gevolgd door Ashley Barber. Erwin Mulder eindigde de eerste race op een elfde plaats. Voor Wouter Straver was de wedstrijd helaas al snel over. Door een valpartij brak hij zijn duim en was de dag voorbij voor de snelle Honda rijder.

De Engelsman Oliver Pope was het snelste bij de start van de tweede race gevolgd door Romain Kaivers en Devon Vermeulen. De koppositie van Pope was echter van korte want al in de eerste ronde werd de Engelsman ingehaald door Kaivers en een paar bochten later door Vermeulen die het gat met Kaivers niet te groot wilde laten worden. Achter de top drie wist ook Viellevoye weer een paar plaatsen te winnen vanaf zijn zesde plaats bij de start. Samen met Sebastien Bouillon wist de man uit Battice weer snel naar de top drie te rijden. Vooraan was Vermeulen de druk op Kaivers aan het opvoeren en in ronde vijf wist de Nederlander de koppositie over te nemen van de Belgische TM rijder. Vermeulen probeerde gelijk een gat te slaan maar de Belg bleef op korte afstand volgen. Achter het snelle tweetal was Vieillevoye aangekomen op de derde plaats en zette alles op alles om bij de twee leiders te komen maar moest ook in de tweede race genoegen nemen met een derde plaats. Tegen het einde van de wedstrijd wist Vermeulen iets weg te lopen bij Kaivers en hij pakte zo zijn tweede overwinning van de dag. Michaël Paul finishte als vierde gevolgd door Sebastien Bouillon die de top vijf compleet maakte. Erwin Mulder werd in de tweede race veertiende.

Euro

Met een aantal nieuwe snelle mannen en dag licenties was het vooraf niet te voorspellen wie de snelste zou zijn in de Euro klasse. De snelste man in de tijdtraining was Kevin Claus die zijn tijd in zijn eerste en enige ronde klokte. Jonathan Gaspar zette de tweede tijd neer voor Boris Lienard. Snelste Nederlander in de tijdtraining was Taco Bakker met een negende tijd.

Bij de start van de eerste wedstrijd was het Kevin Claus die het snelste weg was om nooit meer terug gezien te worden door de rest van het veld. Achter Claus waren het Gaspar en Koen Roos die aan het strijden waren voor de podiumplaatsen. Vanuit een zevende startplaats was het echter Jerome Veys die steeds verder naar voren wist te komen en met nog twee ronden te gaan de tweede plaats overnam van Koen Roos. Nicolas Lagamme verzekerde zich van de vierde plaats gevolgd door Kevin Raiwet. Beste Nederlander in de eerste wedstrijd werd Bart Daalhuizen op een tiende plaats.

In de tweede wedstrijd was het Koen Roos die het snelste bij de eerste bocht was, maar al vrij snel was het Kevin Claus die de eerste plaats overnam van Roos. Ook nu wist Claus weer snel een gat te slaan naar zijn achtervolgers en dit wist vol te houden tot aan de finishlijn. Op ruim zes seconden kwam Koen Roos als tweede over de finish gevolgd door Lagamme die op zijn beurt nog een spannende strijd had met Maxime Ninane die even de derde plaats wist over te nemen maar uiteindelijk zich toch gewonnen en als vierde de wedstrijd finishte. Jonathan Gaspar maakte de top vijf compleet.

Nationalen

In de grote groep Nationale waren het vooral de Belgische rijders die de snelste tijden klokten. Marc-Antoine Fleurquin was de snelste rijder voor Vincent Lonbois en Francois Corman. De snelste Nederlander was Bram Tausch die zich daarmee plaatste voor de A groep samen Alain de Bie. De overige Nederlanders moesten genoegen nemen met een plaats in de B groep.

Bij de start van de eerste wedstrijd was het Francis Corman die als snelste weg was gevolgd door Vincent Lonbois en Florian Geraerts. Aan het einde van de eerste ronde wist Lonbois de leiding over te nemen van Corman. Achter Geraerts was het Scott Meunier die steeds dichterbij wist te komen en halverwege de wedstrijd wist hij Geraerts te passeren om ze de derde plaats over te nemen. Marc-Antoine Fleurquin die de snelste tijd wist neer te zetten in de tijdtraining had een dramatische start van de wedstrijd. Na een moeilijke wedstrijd wist hij uiteindelijk als 24e te eindigen. De twee Nederlandse rijders Tausch en De Bie hadden hun eigen wedstrijd in de achterhoede van het veld, inzet was de strijd wie er de beste Nederlander zou gaan worden. Bram Tausch wist in de eerste wedstrijd deze strijd te winnen. Aan de kop van het veld kwam Vincent Lonbois als eerste over de finish gevolgd door Corman en Meunier. Florian Geraerts en Johan Goffard eindigde als vierde en vijfde. In de tweede race was het Lonbois die kopstart pakte voor Meunier en Corman. Na drie ronden moest de winnaar van de eerste wedstrijd echter opgeven. Vanaf een vijfde plaats in de eerste ronde was het Jerome Panozzo die de leiding in de wedstrijd overnam. Achter de leider Panozzo was een strijd gaande tussen Meunier, Corman en Geraerts om de tweede plaats. Francois Corman wist zich in de derde ronde van de tweede plaats te verzekeren voor Florian Geraerts en Scott Meunier. In deze wedstrijd van de A groep was het opnieuw Bram Tausch die de beste Nederlander werd voor Alain de Bie.

In de B groep was het de Nederlander Mark Haan die beide races wist te winnen voor Jasper Ackermans. In de eerste wedstrijd wist Frank Lienard de derde plaats te pakken, in de tweede wedstrijd was het de Belg Bram Dierickx die het podium pakte.

Als laatste wedstrijd van de dag stond de Superfinale op het programma. Met de beste Inter, Euro en Nationale rijders staat de finale garant voor veel actie op alle niveaus. Iedereen wil graag de extra punten voor het kampioenschap meenemen naar huis. De Superfinale werd gewonnen door Kevin Vieillevoye die na zijn goede start liet zien nog altijd zeer snel te zijn. Achter Vieillevoye waren het Romain Kaivers en Devon Vermeulen die in de strijd waren voor de tweede plaats. Vermeulen wist een paar ronden voor Kaivers te blijven maar kreeg toen teveel last van zijn enkel, die hij tijdens de tijdtraining geblesseerd had, en moest hij zich tevreden stellen met de derde plaats. Sebastien Bouillon en Ashley Barder maakten de top vijf compleet in de Superfinale.

De volledige uitslagen zijn te vinden via onze website onder UITSLAGEN.

https://speedhive.mylaps.com/nl/Events/1368454

 

About the author

Related Post