Nieuws
Vermeulen, Lienard en Jamar pakken de winst in Enter

Gisteren werd circuit op “De Krompatte” in Enter de zevende ronde in het 2017 BeNeCup kampioenschap verreden. Ondanks de vakantieperiode en de Zwarte cross in de buurt, werd het evenement van de EMC weer een geslaagde dag met mooie toeschouwersaantallen en een groot deelnemersveld. Een week na de wedstrijd in Den Dungen stonden alle kanshebbers voor de titels weer aan de start in Overijssel. In de Inter/Prestige klasse was het Devon Vermeulen die er met de overwinning vandoor ging voor zijn grote concurrent Kevin Vieillevoye. De Euro klasse werd een Franse overwinning in handen van Boris Lienard en bij de Nationale klasse ging de overwinning naar Sebastien Jamar.

Inter/Prestige klasse

Tijdens de tijdtraining was al snel duidelijk dat het een spannende strijd ging worden in de Inter/Prestige klasse. De eerste race van de snelste klasse werd na een aantal ronden met rood stilgelegd doordat de Engelse rijder Oliver Pope de chicane gemist had en daarbij een baancommissaris raakte. Nadat de onfortuinlijke baco was vervoerd naar de medische post werd de wedstrijd hervat voor de volledige lengte. Bij de herstart waren het Vermeulen en Vieillevoye die er gelijk vandoor gingen en de rest van het veld achter zich lieten. De twee koplopers begonnen aan een spannende strijd die duurde tot aan de finishlijn. Ronde na ronde streden Vermeulen en Vieillevoye om elke meter asfalt op het industrieterrein, maar uiteindelijk was het Devon Vermeulen die als eerste de finishvlag passeerde op 00:218 seconden gevolgd door Vieillevoye. Romain Kaivers die de wedstrijd in Den Dungen mistte werd als derde afgevlagd voor Ashley Barber en Oliver Pope. Honda rijder Ruurd van Roozendaal was de tweede Nederlander op een zevende plaats. De tweede race was bijna een kopie van de eerste race. Ook nu waren het Devon Vermeulen en Kevin Vieillevoye die er samen vandoor gingen en al snel afstand namen van hun concurrenten. Vermeulen zette alles op alles maar wist Vieillevoye niet uit zijn wiel te rijden. Net zoals in race een bleven de twee strijden tot aan de finish en weer wat het Vermeulen die deze als eerste passeerde voor Vieillevoye. Degasoline rijder Romain Kaivers eindigde als derde voor zijn landgenoot Sebastien Bouillon. Ashley Barber kende ook een goede tweede race en eindigde als vijfde. Met zijn twee overwinningen pakte Devon Vermeulen ook de totaal overwinning voor Kevin Vieillevoye en Romain Kaivers. Andere Nederlanders in de Inter klasse waren Wouter Straver met een zevende plaats, Johnny Stobbe en Ruurd van Roozendaal met een tiende en twaalfde plaats algemeen.

Euro klasse

Met de leider in het kampioenschap Koen Roos niet aanwezig in Enter, was de strijd open voor de overige rijders in de Euro klasse. In de tijdtraining was het de Fransman Boris Lienard die de snelste tijd klokte, gevolgd door Thieu Tausch op een tweede plaats. John Boot zette de derde tijd neer gevolgd door Robin Heeringa die de eerste startrij compleet maakte. Bij de start van de eerste manche was het SMX Racing rijder Robin Heeringa die de hole shot nam voor Lienard, Tausch en Boot. Het viertal ging vanaf de start de strijd met elkaar aan en wisselde veelvuldig van positie. In de zevende ronde maakte Thieu Tausch een fout in het off-road en viel terug naar de vijfde plaats. De rijder uit Haarsteeg wist echter snel zijn ritme te herpakken en na een aantal ronden had hij de aansluiting weer gevonden met de kopgroep. De fout van Tausch was voor John Boot het teken om zijn snelheid omhoog te gooien en al snel wist de eerste plaats over te nemen van Robin Heeringa. Boris Lienard probeerde van alles maar kon het gaat naar Boot en Heeringa niet meer dichten. Na een klein foutje moest de jonge Fransman zelf de ontketende Thieu Tausch nog voor laten gaan. John Boot finishte als eerst voor Robin Heeringa en Thieu Tausch. Bij de start was bij Heeringa een vals start genoteerd en werd hij drie plaatsen teruggezet in de uitslag waardoor Thieu Tausch als tweede geclassificeerd werd voor Boris Lienard. Ook in de tweede race waren de hoofdrol spelers hetzelfde viertal. Thieu Tausch nam de hole shot voor Boris Lienard, Robin Heeringa en John Boot. Tausch wist vanaf van het begin een hoog tempo te rijden waardoor Lienard al vroeg in de race een gaatje moest laten, maar hield de rijder uit Haarsteeg wel in het vizier. In de vierde ronde nam John Boot de derde plaats over van Robin Heeringa, maar ook dit tweetal bleef op een paar meter van elkaar. Met nog tien minuten te gaan begon het lichtjes te regenen in Enter, wat de omstandigheden op de baan een stuk moeilijker maakte. Boris Lienard wist het beste om te gaan met de lastige weersomstandigheden en passeerde in de elfde ronde Thieu Tausch en nam de leiding over in de race. Met nog een paar minuten op de klok werd de wedstrijd voortijdig afgevlagd met als winnaar Boris Lienard. Thieu Tausch  eindigde als tweede voor Robin Heeringa die John Boot nog wist te verschalken onder de lastige natte omstandigheden. Met zijn derde en eerste plaats pakte Boris Lienard de totaal overwinning in de Euro klasse voor Thieu Tausch. John Boot maakte het podium compleet in Enter.

Nationale klasse

De grootste klasse in Enter, was natuurlijk weer de Nationale klasse. Een hele groep Belgen maakte de verre reis naar het Noorden waaronder de leider in het kampioenschap Francois Corman. In de tijdtraining was het echter Sebastien Jamar die de snelste tijd klokte voor Cedric Schmitz en Kevin Meyan. Snelste Nederlander in de tijdtraining was dagpas rijder Rene Satink die elk jaar meedoet op zijn “thuis” circuit en altijd goed presteert. Met 15 rijders in de A groep waren de Nederlanders weer goed vertegenwoordigd in deze snelste Nationale klasse. De eerste race werd gewonnen door KTM rijder Francois Corman die na zijn start snel naar voren kwam en al in de tweede ronde de eerste plaats overnam van Sebastien Jamar. Jamar eindigde op 00:203 seconde als tweede gevolgd door Kevin Meyan en Cedric Schmitz. Antoine Renard maakte het Belgische feest compleet en maakte de top vijf compleet. Rene Satink hield de Nederlandse eer hoog en eindigde op een zevende plaats als eerste Nederlandse rijder. In de tweede race nam Sebastien Jamar revanche voor zijn tweede plaats in de eerste race. Francois Corman ging aan de leiding tot halverwege de race. Toen besloot Jamar dat het tijd was om het gas open te draaien en nam de eerste plaats over in het off-road gedeelte van het cricuit. Met bijna dertien seconden voorsprong kwam Sebastien Jamar als eerst over de finish voor Francois Corman. Kevin Meyan pakte weer de derde plaats net als in de eerste race. Rene Satink was ook nu weer de snelste Nederlander met een mooie vijfde plaats algemeen. Met zijn tweede en eerste plaats werd Sebastien Jamar de totaal winnaar voor Francois Corman. Laatste plaats op het podium was voor Kevin Meyan. Beste Nederlander werd Rene Satink met een vijfde plaats in de totaal uitslag.

De overwinning bij de B groep ging naar Ben Bekaert voor de Nederlanders Haye Glas en Haron van ’t Rot.

Bij de Belgische debutanten klasse ging de overwinning naar Raphael Cornelis die overslaanbaar was voor de andere rijders in deze beginners klasse.

EMC & Valimax Damesklasse

In Enter stond traditioneel ook weer de EMC klasse aan de start. De klasse met rijders van de lokale Enterse Motor Club werd dit jaar aangevuld met de dames van de Valimax Ladiescup. De EMC klasse werd gewonnen door Henk Spenkelink voor Raymond Slag en Patrick Kuipers. De dames van de Valimax cup reden een demo wedstrijd die niet meetelde voor het kampioenschap, maar dit maakte voor de dames niets uit. Fanatiek als altijd streden de dames weer om de overwinning. Naomi de Olde pakte haar eerste overwinning voor lokale rijdster Martine Boumen. Robiene Kardolus pakte de derde plaats in de totaal uitslag.

De Superfinale aan het einde van de dag werd gewonnen door de leider in het Inter/Prestige klasse Kevin Vieillevoye voor Devon Vermeulen en Romain Kaivers.

De BeNeCup gaat verder in het weekend van 26 en 27 Augustus op het circuit van het Belgische Chimay.

Alle uitslagen zijn te vinden op https://speedhive.mylaps.com/Events/1427595

Tekst: Gerwin van Rosmalen

 

About the author

Related Post