Nieuws
Devon Vermeulen wint de 2e editie van de Masters of Supermoto

Lelystad 01-10-2017, Afgelopen weekend werd de tweede editie van de Masters of Supermoto gehouden op het Midland Circuit van Lelystad. Na de succesvolle eerste editie vorig jaar, stond ook dit jaar weer vele Supermoto rijders uit Nederland en Belgiƫ aan de start. Dit jaren waren de Masters ook de finale voor het Nederlands Kampioenschap Supermoto, en met alle titels nog te vergeven voorafgaand aan de wedstrijd was de spanning voelbaar in het paddock.

Masters of Supermoto

Na de vele regen op zaterdag tijdens de vrije trainingen van Supermotardtraining, was het op zondagmorgen droog met zelfs een zonnetje erbij. Met de rijders verdeeld in drie groepen werd er begonnen aan de eerste officiƫle vrije trainingen voor de Masters op het Midland circuit. Na drie trainingen was het de Belgisch/Engelse rijder Ashley Barber die de snelste tijd overall klokte. Met 1:21:112 was Barber net iets sneller dan Devon Vermeulen en Wouter Straver. Met een steeds droger wordend circuit werd aan de tijd trainingen begonnen van de drie groepen. Ditmaal was het Devon Vermeulen die veruit de snelste tijd klokte tijdens deze trainingen. Met 1:17:01 was Devon Vermeulen 1:523 seconden sneller dan tweede rijder Robin Heeringa. Derde algemeen in de tijd training werd Ashley Barber.

In de middag was het tijd voor de halve finales voor de Masters of Supermoto. Na de tijd trainingen waren de startopstellingen bekend en kon de strijd om de finale plaatsen beginnen. De eerste halve finale werd gewonnen voor de Ashley Barber met een voorsprong van 11:934 seconden op Wouter Straver die als tweede eindigde. De derde plaats in deze halve finale was voor de leider in de Nationale klasse Alain de Bie. De wedstrijd moest wel een keer herstart worden door een ongeval bij het ingaan van het off-road gedeelte. Rick Eelants raakte de afzetting en crashte. Willem Dijkstra kon de gevallen Eelants niet meer ontwijken en ook Willem kwam ten val. Gelukkig waren er geen ernstige blessures voor beide. De tweede halve finale ging met enige vertraging van start en ditmaal was het Erwin Mulder die de overwinning pakte met een voorsprong van 12:095 seconden op Mitchell Wintersberger en de Belgische rijder Kenny Neirinck die als tweede en derde finishten. De laatste en derde halve finale van de dag werd met een ruime voorsprong gewonnen door Devon Vermeulen die steeds sneller en sneller rondging op het circuit van Lelystad. 21:605 seconden nadat Vermeulen de finishstreep gepasseerd had, kwam Robin Heeringa als tweede over de finish gevolgd door Thieu Tausch die de derde plaats pakte. Met 30 rijders rechtstreeks gekwalificeerd voor de Masters finale aan het einde van de dag, hadden nog zes rijders de kans om zich hierbij te voegen via de twee herkansingen.

Herkansing nummer een, werd gewonnen door de Belgische rijder Andy Neirinck voor Robin Rouwenhorst en Dennis Kolkman. Deze herkansing werd helaas ook enige tijd stilgelegd door twee valpartijen van Robbert Bezemer en Mario Brandinga. De tweede herkansing werd gewonnen door Haron van ’t Rot voor Leon in ’t Veld en Joost Verdijk. Deze zes rijders wisten zich dus alsnog te plaatsen voor de finale waar de punten voor het kampioenschap werden verdeeld.

Laatste wedstrijd van de dag was de finale van de Masters of Supermoto. Bij de start was het Devon Vermeulen die de kopstart pakte voor Ashley Barber, Erwin Mulder en Mitchell Wintersberger. Vlak achter de eerste groep rijders ging het mis met een aantal rijders waaronder de favorieten voor de Euro titel Robin Heeringa en Thieu Tausch. Beiden moest van achteren de wedstrijd hervatten en al snel wisten de twee rijders zich op te werken tot halverwege het veld. Vooraan was Devon Vermeulen al uit het oog van de concurrentie verdwenen, maar de Eindhovenaar kon de overwinning nog niet op zijn naam. Halverwege de wedstrijd werd opnieuw de rode vlag gegeven door een ongeval in het off-road gedeelte van het circuit. Bas Gerritsen was in de fout gegaan net voor de grote kombocht en Bas kwam hierbij in de bomen terecht. Om hem medische bijstand te geven en de baco’s de kans te geven de motor te verwijderen werd de finale stilgelegd. De rijders werden naar het parc fermee gestuurd om daar te wachten op de herstart. Voor veel rijders de kans om noodzakelijke reparaties te doen aan hun machines of zelfs te wisselen naar een reserve machine. Na 20 minuten werd de wedstrijd hervat voor 8 minuten en een ronde. Bij de herstart was wederom Devon Vermeulen die de kopstart pakte en deze ook niet meer uit handen gaf. Met een voorsprong van 5.593 seconde werd Vermeulen als eerst afgevlagd voor Ashley Barber die als tweede de finishvlag passeerde. Yamaha rijder Erwin Mulder eindigde als derde net voor Mitchell Wintersberger die een geweldige inhaalrace reed. Belgische Aprilia rijder Kenny Neirinck maakte de top vijf compleet. Voor de leider in de tussenstand bij de Euro’s Robin Heeringa eindigde de finale in een teleurstelling toen hij zijn reservemachine aan de kant moest zetten. Hierdoor was de weg vrij voor Thieu Tausch om de titel te pakken in de Euro klasse, maar ook Tausch moest van achteren komen in de finale. Na een mooie inhaalrace finishte Thieu Tausch als achtste, net achter zijn concurrent John Boot, wat genoeg was voor de Nederlandse titel. Met zijn overwinning pakte Devon Vermeulen niet alleen de Masters titel maar ook de Nederlandse titel in de Inter klasse. Ook de titel in de Nationale klasse was nog te vergeven. Broapaholics rijder Alain de Bie zette alles op alles in de finale en wist als zeventiende te eindigen net achter zijn grootste uitdager voor de Nederlandse titel Sebastian Roemendael. De zeventiende plaats voor Alain de Bie was voldoende om zijn eerste Nederlandse titel te pakken in de Nationale klasse.

Masters of Supermoto Lelystad 2017 – uitslag

 1. Devon Vermeulen
 2. Ashley Barber
 3. Erwin Mulder
 4. Mitchell Wintersberger
 5. Kenny Neirinck
 6. Robert Simpson
 7. John Boot
 8. Thieu Tausch
 9. Sytze Hilleger
 10. Marco van der Sommen

 

Valimax Ladies Cup

De wedstrijd in Lelystad was niet alleen de finale voor het Nederlands kampioenschap, maar het was ook de finale van de Valimax Ladies Cup. Met vijf dames aan de start was het niet het drukste bezette veld, maar de dames stapten weer met veel plezier op de supermoto motoren. Ook hier was de titel nog open en dus werd ook hier alles op alles gezet.

In de vrije training op zondagmorgen werd de snelste tijd neergezet door gastrijdster Nikki van der Spek voor Robiene Kardolus en Naomi de Olde. Ook in de tijdtraining liet Nikki zien dat zij de snelste rijdster was van de groep. Met een tijd van 1:27:982 klokte zij de snelste tijd voor de kampioenkandidaten Robiene Kardolus en Naomi de Olde. Bij de start van de eerste race gingen vier dames op weg naar de eerste bocht. Naomi de Olde was te laat bij de start verschenen en moest lijdzaam toezien hoe de andere dames voor de overwinning vochten. Nikki van der Spek pakte de kopstart en wist gelijk een gaatje te slaan naar tweede rijdster Robiene Kardolus. Manouk van Ooijen volgde als derde. Na 10 ronden kwam van der Spek als eerste over de finish gevolgd op ruim elf seconden voor Robiene Kardolus en Manouk van Ooijen. Kristie van Stede pakte de vierde plaats. Met het niet starten van Naomi de Olde en met haar tweede plaats in de race, pakte Robiene Kardolus de titel in de 2017 Valimax Ladies Cup met nog een wedstrijd te gaan. De tweede race werd ook gewonnen door gastrijdster Nikki van der Spek die hiermee de dagoverwinning pakte in Lelystad. Tweede in de tweede race werd wederom Robiene Kardolus, ditmaal voor Naomi de Olde die als derde finishte.

Met haar twee tweede plaatsen pakte Robiene Kardolus dus haar eerste Valimax Ladies Cup titel. Robiene werd op het podium begeleid door Kristie van Stede die als tweede eindigde in de Cup en door Naomi de Olde die de top drie compleet maakte voor dit jaar. Na de huldiging van de dames werd ook initiatiefnemer en drijvende kracht achter de Valimax Ladies Cup, Marcel van Linde, door de dames in het zonnetje gezet.

Valimax Ladies Cup Lelystad 2017 – uitslag

 1. Nikki van der Spek
 2. Robiene Kardolus
 3. Kristie van Stede
 4. Manouk van Ooijen
 5. Naomi de Olde

Alle uitslagen zijn terug te vinden op https://speedhive.mylaps.com/Events/1467798

Eindstanden Nederlands Kampioenschap Supermoto

Inter klasse

 1. Devon Vermeulen, 200 punten
 2. Erwin Mulder, 127 punten
 3. Wouter Straver, 126 punten

Euro klasse

 1. Thieu Tausch, 174 punten
 2. John Boot, 163 punten
 3. Robin Heeringa, 134 punten

Nationale klasse

 1. Alain de Bie, 290 punten
 2. Sebastian Roemendael, 270 punten
 3. Nicky Zoontjens, 257 punten

De KNMV Supermoto Commissie wil graag alle kampioenen en winnaars van harte feliciteren met hun titels, maar ook degene die betrokken waren bij de valpartijen heel veel beterschap wensen. We gaan binnenkort het seizoen afsluiten met een mooie huldiging van de kampioenen.

Foto’s: Nick van Rosmalen/SupermotoPics & Lena van der Kraats/333 Fotografie,

 

 

About the author

Related Post